неділя, 23 жовтня 2016 р.

Екскурсія в м.Бережани

03.10.2016р. Я разом з шкільними бібліотекарями Тернопільського району та з методистом ТРМК  Савіцькою Надією Михайлівною побували на екскурсії в м.Бережани Тернопільської області.
Наша екскурсія розпочалася з Бережанського музею книги.   В експозиції музею представлені стародру­ки,  матеріали про творчість М.Шашкевича, І.Франка, О.Маковея, М. Яцківа, Т. Бордуляка,  В.Стефаника, А.Чайковського,  а також сучасних письменників. Розміщений у 6-ти залах 1-го поверху ратуші.  Екскурсовод нам розповів про  «Історію книгодрукування та стародруки»,  «Життя і творчість Маркіяна Шашкевича, колишнього гімназиста Бережанської гімназії»,  «Бережанський період в житті та творчості Андрія Чайковського»,   «Меценатську діяльність д-ра Романа Смика», що став ініціатором повернення імені та творчості Богдана Лепкого.

 Особливе враження справив на нас  Бережанський обласний комунальний музей  Богдана Лепкого

 Перевезення архіву письменника зі США в Україну стало важливою справою д-ра  Р. Смика.  При його участі і його коштом побудовано експозицію музею в шести залах. Експонати першої зали відтворили атмосферу дитинства майбутнього письменника.  Експозиція другої зали відобразила навчання і працю Б. Лепкого в Бережанській гімназії,  студії у Віденській академії мистецтв та Львівському університеті.  Третя зала музею присвячена польському періоду, який двічі поставав в житті Б. Лепкого – упродовж 1899–1914 рр. й 1926–1941 рр.  Експонати четвертої зали розповідають про німецький період (1915–1925 рр.) в житті і творчості Б. Лепкого.  У п’ятому залі музею зібрані оригінали живописних робіт Б. Лепкого (56 одиниць).  Привертають увагу,  насамперед,  портрети. Завершує експозицію шоста зала – «Повернення Б. Лепкого». Повернення Б. Лепкого відбулося у виданнях незалежної України. Зали музею Б. Лепкого прикрашають і роботи сучасних художників Я. Омеляна, М. Кузіва, Я. Крука, В. Недільського, А. Покотюка, В. Лопати, О. Шупляка. Про свої враження від екскурсії ми залишили запис у книзі відвідувачів . Ми щиро вдячні за організацію нашої подорожі методисту ТРМК Савіцькій Надії Михайлівні.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар